Bloembollen Vakdagen Flevoland 
Dé ontmoetingsplek van land- en tuinbouw

Bekijk onze facebook pagina

Mulder Tulips grote winnaar

Mulder Tulips heeft gisteren tijdens de opening vier 1e prijzen in de wacht gesleept. De wisselbeker...
Lees meer

Nijenhuis wint Marktbroeitrofee

De marktbroeibakken viel de jury wat tegen. Er is vooral veel ongelijkheid. Dit komt door het groeis...
Lees meer

Poldertalent 2017 Milkshake

De jury dacht dat hun keuze voor het Poldertalent een verrassing was. Maar deze keuze geeft aan hoe ...
Lees meer

Thema-ochtenden


Donderdag 2 februari Thema-ochtend "Precisielandbouw; op naar de volgende stap"


‘Met precisielandbouw kunnen opbrengsten verder omhoog, terwijl de milieueffecten omlaag gaan.’ Klinkt goed, maar hoe dan? Veel ondernemers werken al met GPS maar er is meer mogelijk.

Het in kaart brengen van de variatie binnen percelen en het inspelen op deze variatie met behulp van taakkaarten is een manier die u verder kan helpen met het optimaliseren van uw teelt.

Jan Nammen Jukema van Agrometius zal u alles vertellen over de mogelijkheden van precisielandbouw in de akkerbouw en bloembollenteelt, nu en in de toekomst. Ook komen er ervaringen van gebruikers aan bod die al zeer positieve resultaten hebben weten te halen met het toepassen van deze technieken.

Alie Hissink van Eurofins-Agro zal een inleiding houden over het product bodemscout.  Waarom doet het ene perceel het beter dan het andere? Waarom staan de tulpen daar net iets egaler? Meestal hebben de verschillen wel een verklaring, maar niet altijd. Bodemschout kijkt met behulp van satellieten  van bovenaf en kan zo de kaarten van de afgelopen 9 jaren op elkaar leggen. Mw Hissink zal aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden haar ervaringen en de ongekende mogelijkheden met u delen.

De thema-ochtend begint om 11 uur en wordt afgesloten met een gratis lunch.

Vrijdag 3 februari Thema-ochtend "Wat kunnen we verwachten van de bollenafzet in China?"


Nico Kaaijk uit West-Friesland is sinds 1998 werkzaam in China en is betrokken bij een groot Holland Flower Park in Dafeng met als hoofdbloem de tulp. Het park bestaat o.a. uit 35 ha Hollandse tulpenperken, diverse Zaanse-Schans huisjes, 12 molens, een tuincentrum, een recreatiemeer, een tuinbouwgebied in ontwikkeling en een outlet-centrum. Zelfs de St. Laurenskerk uit Alkmaar is er in het klein nagebouwd! In 2013 werd het enorme Holland Flower Park geopend en afgelopen jaar trok het park bijna 2 miljoen bezoekers.

Voor de toekomst heeft de ambitieuze leiding van het park grootse plannen; men wil uitbreiden en ‘het tulpencentrum’ van China worden. Nico teelt inmiddels samen met de lokale bevolking, 7,5 ha tulpenbollen en met succes!

Bollenexpert Nico Kaaijk is het grootste deel van het jaar in het Chinese park voor bollentechnisch advies en ondersteuning. Tijdens onze thema-ochtend gaat hij in op de cultuur van de Chinezen, de structuur van de samenleving en hoe Chinezen zaken willen doen. En dit met tulpen als invalshoek.  

Ook Henk Westerhof van Anthos komt spreken over hun activiteiten in China. Anthos is de brancheorganisatie die de handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten vertegenwoordigt. Zij behartigt hun belangen in binnen- en buitenland en treedt op als hun algemeen vertegenwoordiger in besturen en tal van overlegstructuren. Daarnaast is Anthos samen met iBulb verantwoordelijk voor de financiering en uitvoering van wereldwijde promotieprogramma's voor bloembollen en bolbloemen.

De thema-ochtend begint om 11 uur en wordt afgesloten met een gratis lunch.


Voorzitter
Marcel Nijenhuis
06-51339997
Secretariaat
Klaske van der Avoird
06-47474701
Sponsoring/Agribeurs
Herke Oijevaar
0527-274480
Public Relations
Stef Meurs
06-11302876
Technische Commissie
Jan Holtmaat
06-51179961