Bloembollen Vakdagen Flevoland 2024

2 en 3 februari 2024

branding 1

Historie

 

De Bloembollen Vakdagen Flevoland worden in 2021 voor de negende keer georganiseerd. Daarvoor werd de Creiler Flora 14 keer georganiseerd, voor het eerst in 1995. 

 

Het begon met een huisbroeiwedstrijd, georganiseerd door de RK boeren en tuindersbond (ABTB) afdeling Creil, een idee van bestuurslid Frans Ebbers. De ingezonden huisbroei potten werden tentoongesteld in Buurthuis De Binkel in Creil. De tentoonstelling was een groot succes en vooral de prijsuitreiking trok veel publiek. Dat werd ook opgemerkt door de voorzitter van Dorpsbelang Creil, de heer Jan Meurs. Hij besloot contact op te nemen met Frans Ebbers en samen kwamen zij tot de conclusie dat het evenement voor een groter publiek georganiseerd kon worden. Er werd een eerste bestuur gevormd, bestaande uit Frans Ebbers, Wim van Gurp, Klaas Oijevaar, Jeroen Litjens en Yvonne van Kranenburg. Er volgden 3 shows in De Binkel, maar dit smaakte naar meer, namelijk een echte tulpenshow zoals in Noord-Holland georganiseerd werd. 

 

In 1999 verhuisde de show naar de hallen van Profyto(dsd). Hiermee kwam er ruimte voor een ‘echte’ bloemenshow.  De eerste Creiler Flora was geboren! Met 27 inzenders was er een goede basis voor een mooie show met als thema 'Land uit Water'. Het evenement bleef in de jaren daarna groeien en groeide uit tot een publieksevenement. Bezoekers kwamen van heinde en verre naar de Creiler Flora om de bloemenshow te zien, de consumentenbeurs te bezoeken en bij de uitgang een bosje tulpen te kopen. 

 

De populariteit voor de tulp groeide die jaren en ook het areaal bloembollen in de Noordoostpolder werd steeds groter. Bij de telers kwam er meer de behoefte aan een vakevenement, een minder tijdrovend evenement met meer kwaliteit voor de teler zelf. Het imago van de tulp bij de consument was in al die jaren positief gegroeid en er werden al veel andere activiteiten georganiseerd voor de consument tijdens het Tulpenfestival in de bloeitijd van de tulpen. Na 14 jaar Creiler Flora kwam er na diep beraad in 2013 een eind aan deze succesvolle bloemenshow en werden de Bloembollen Vakdagen Flevoland voor het eerst georganiseerd, een meer vakgerichte beurs zondeer specifieke activiteiten voor de consument. 

 

De Bloembollen Vakdagen Flevoland zijn een ontmoetingsplek voor alle mensen werkzaam in het bloembollenvak, maar ook voor de ondernemers en werknemers uit andere agrarische sectoren zoals de akkerbouw, veeteelt, glastuinbouw en fruitteelt. Deze nieuwe formule blijkt succesvol, wordt elk jaar verder verbeterd en trekt steeds meer agrarisch (geïnteresseerd) publiek.